A mindentudó víz | Vöslauer Mineralwasser AG

A mindentudó víz

Víz: életforrás, sokoldalú, multitalentum.

A víz sokkal több, mint egy egyszerű kémiai kapcsolat. A víz a legcsodálatosabb anyag, amellyel itt a Földön találkozhatunk. Víz és oxigén. A víz ebből a két kémiai elemből áll. Kémiai jele: H2O. A vegyjel azt jelöli, hogy mindig két vízmolekulához egy oxigén-molekula kapcsolódik.

Különleges tulajdonságai miatt a víz a legfontosabb oldószer. Emiatt nélkülözhetetlen az élő szervezetek biokémiai folyamataihoz. De nélkülözhetetlen a Föld atmoszférájában lezajló folyamatokhoz is: a Föld klímájának irányító tényezőjeként befolyásolja a felmelegedést és a lehűlést.

Már egy kis pohár vízben is minden benne van. Fáradtság esetén felfrissít, megterhelő koncentráció esetén ismét működésbe állítja az idegsejteket. A víz - mivel kalóriát nem tartalmaz- ideális szomjoltó, és természetes módon még a testsúlycsökkentést is támogatja. Különösen az ásványvizekre igaz, hogy értékes ásványianyag- és nyomelemtartalmuknál fogva pozitív hatással vannak anyagcserénkre.

A víz minden élet forrása. A forrás a mi történetünk forrása.

 

Vízfajták

A víz nem egyszerűen víz, csak a valódi ásványvíz hívható ásványvíznek. Mindig figyeljen a különböző megnevezésekre. Öt féle vizet különböztetünk meg.

Ásványvíz:

A természetes ásványvíz egy törvény által szabályozott és védett megnevezés, amelyet olyan ásványvizek kaphatnak meg, amelyek a szigorú ásvány- és forrásvizekre vonatkozó előírásoknak megfelelnek (eredendő tisztaság, a kinyerés helyén történő palackozás, táplálékfiziológiai hatás, hatósági engedély, külső hatásoktól és szennyeződésektől való védettség). Az ásványvizek - a szénsav hozzáadását kivéve - nem eshetnek át semmilyen utólagos kezelésen. Az egészségtudatos táplálkozáshoz fontos ismerni az ásványvizek ásványianyag- és nyomelem-tartalmát.

Wasser Abbildung 1

Gyógyvíz:

Föld alatti, szennyeződésektől védett forrásokból származnak a gyógyvizek. A kinyerés helyén palackozásra kerülő gyógyvíz létfontosságú ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, amelyeknek gyógyító, enyhítő és megelőző hatása van. A hatékonyság tudományosan bizonyított, és hatóságilag jóváhagyott. A gyógyvizek esetében a gyógyszerekre vonatkozó törvények alkalmazandóak. Fontos: Vöslauer 1969 óta birtokolja a gyógyvíz engedélyt, így tehát a Vöslauer nem pusztán ásványvíz, hanem gyógyvíz is egyben.

Wasser Abbildung 2

Forrásvíz:

A forrásvizek az ásványvizekhez hasonlóan felszín alatti forrásokból származnak. Esetükben nincs szükség a táplálékfiziológiai hatás bizonyítására illetve hatósági engedélyezés sem szükséges.

Wasser Abbildung 3

Asztali víz:

Az asztali víz nem természetes víz, hanem különféle vízfajták keveréke. Esetükben nincs szükség a táplálékfiziológiai hatás bizonyítására illetve hivatalos engedélyezés sem szükséges. Bárhol előállítható és palackozható. A gasztronómiában lehetőség van asztali víz gépi kimérésére természetes ásványvíz helyett.

Wasser Abbildung 4

Ivóvíz:

Az ivóvíz egyike a legmagasabb minőségű élelmiszereknek. Ásványi anyagokat, sókat és nyomelemeket tartalmaz. Az ivóvíznek a mennyisége és minősége az ásványvízhez hasonlóan függ attól a talajrétegtől, amely a vizet magába zárja. Ausztriában csak olyan víz kerülhet fogyasztásra, amely az ivóvízre vonatkozó törvényi szabályozásoknak megfelel. Az ásványvizekkel ellentétben az ivóvíz többféle kezelésen is átmehet, amelyek irányulhatnak a víz eltarthatóságára vagy a csíratartalom csökkentésére.

Wasser Abbildung 5